Ayuda estatal SA.43785 (2018/C) (ex 2018/NN, ex 2015/PN) — Ayuda de reestructuración a Complexul Energetic Hunedoara — Invitación a presentar observaciones con arreglo al artículo 108, apartado 2, del Tratado de Funcionamiento de la Unión Europea

SectionAnuncios

4.5.2018 ES Diario Oficial de la Unión Europea C 158/47

Mediante carta de 12 de marzo de 2018, reproducida en la versión lingüística auténtica en las páginas siguientes al presente resumen, la Comisión notificó a Rumanía su decisión de incoar el procedimiento previsto en el artículo 108, apartado 2, del Tratado de Funcionamiento de la Unión Europea en relación con la ayuda antes citada.

Las partes interesadas podrán presentar sus observaciones sobre la ayuda respecto de la cual la Comisión ha incoado el procedimiento, en el plazo de un mes a partir de la fecha de publicación del presente resumen y de la carta siguiente, enviándolas a:

Comisión Europea Dirección General de Competencia Registro de Ayudas Estatales 1049 Bruxelles/Nrussel Fax + 32 2 296 12 42 Stateaidgreffe@ec.europa.eu

Dichas observaciones serán comunicadas a Rumanía. Los interesados que presenten observaciones podrán solicitar por escrito, exponiendo los motivos de su solicitud, que su identidad sea tratada de forma confidencial.

CE Hunedoara es una empresa productora de electricidad integrada verticalmente, propiedad del Estado al 100 %, con una cuota de mercado del 4,2 % en el mercado rumano de producción eléctrica y que también explota minas de carbón. Fue creada en noviembre de 2012 mediante la fusión de dos empresas públicas antes en quiebra y ahora liquidadas: CE Hunedoara adquirió en primer lugar Electrocentrale Paroșeni y Electrocentrale Deva y, posteriormente, en agosto de 2013, adquirió cuatro de las siete minas de carbón de Compania Națională a Huilei JSC Petroșani.

En 2012, el primer año de funcionamiento, CE Hunedoara obtuvo beneficios; sin embargo, a partir de 2013, la empresa empezó a sufrir pérdidas crecientes. A finales de 2015, CE Hunedoara tenía un patrimonio neto negativo de aproximadamente - 232,7 millones EUR, cifra que se había duplicado hasta - 465 millones EUR a 30 de junio de 2017. CE Hunedoara se vio sujeta a un procedimiento de insolvencia en enero de 2016, cuyo resultado aún no se conoce (actualmente en suspenso).

El asunto se refiere a cinco préstamos financiados o apoyados con fondos públicos que podrían ser constitutivos de ayuda estatal a tenor de lo dispuesto en el artículo 107, apartado 1, del Tratado de Funcionamiento de la Unión Europea, de los que todavía queda por devolver un importe de 337 millones de leus rumanos (RON) en total (aproximadamente 73 millones EUR), como se indica a continuación:

— un préstamo que representa una ayuda concedida con arreglo a la Decisión de la Comisión de 21.4.2015 en el asunto SA. 41318 (2015) y sus intereses (102 millones RON);

— un préstamo impagado sobre el pago de una ayuda incompatible que debía ser recuperada con arreglo a la Decisión de la Comisión de 20.4.2015 en el asunto SA.33475 y sus intereses (36,8 millones RON);

— un crédito del BCR contraído por el Ministerio de Hacienda en beneficio de CE Hunedoara (87,7 millones RON);

— un crédito del BCR contraído por el Ministerio de Hacienda y subordinado a CE Hunedoara (58,1 millones RON);

— un préstamo del BIRF garantizado por el Estado rumano a través del Ministerio de Hacienda (52 millones RON).

Es dudoso en este momento el cumplimiento de las condiciones de compatibilidad con el mercado único con arreglo al artículo 107, apartado 3, letra c), del Tratado de Funcionamiento de la Unión Europea aplicables a las ayudas de reestructuración establecidas en las Directrices sobre ayudas estatales de salvamento y de reestructuración de empresas no financieras en crisis (1). Las autoridades rumanas no han presentado un plan de reestructuración válido ni un plan de liquidación claro de la empresa en un plazo razonable. Tampoco se han podido determinar hasta ahora ninguna contribución perceptible de CE Hunedoara ni medidas destinadas a limitar el falseamiento de la competencia. Por último, la empresa no ha devuelto ni la ayuda de salvamento autorizada ni un préstamo que le había permitido reembolsar ayudas incompatibles anteriores.

Comisia dorește să informeze România că, în urma examinării informațiilor furnizate de autoritățile dumneavoastră referitoare la finanțarea publică în favoarea Complexului Energetic Hunedoara S.A. („CE Hunedoara”), a decis să inițieze procedura prevăzută la articolul 108 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

(1) La 21 aprilie 2015, Comisia a decis să nu ridice obiecții cu privire la ajutorul de stat care urma să fie acordat CE Hunedoara sub formă de împrumuturi specializate în valoare de până la 167 milioane RON (aproximativ 37,7 milioane EUR) (2). În decizia sa („decizia privind ajutorul pentru salvare”) (3), Comisia a constatat că împrumuturile reprezintă un ajutor pentru salvare în beneficiul CE Hunedoara și a considerat că ajutorul este compatibil cu piața internă în temeiul Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate („Orientările privind salvarea și restructurarea”), ținând seama de o serie de angajamente asumate de România (a se vedea considerentele (46) și (47) de mai jos).

(2) Cu o zi înainte, la 20 aprilie 2015, Comisia a apreciat că Electrocentrale Paroșeni și Electrocentrale Deva, două întreprinderi producătoare de energie electrică care au fuzionat în 2012 formând CE Hunedoara, au beneficiat, între 2009 și 2011, de ajutoare de stat de exploatare care erau incompatibile cu piața internă. În decizia sa („decizia privind ajutorul incompatibil”), Comisia a solicitat României ca, în cazul în care beneficiarii nu reușesc să le restituie (4), să recupereze ajutoarele și dobânzile aferente de la CE Hunedoara în calitatea sa de societate succesoare. La data de 10 iunie 2015, autoritățile române au furnizat informații care arată că suma ajutorului în valoare de 34 785 015,45 RON (incluzând ajutor și dobânzi de recuperare) a fost transferată de la CE Hunedoara către Ministerul Energiei din România, în aplicarea deciziei Comisiei cu privire la ajutorul incompatibil.

(3) La 21 octombrie 2015, la șase luni după decizia privind ajutorul pentru salvare, România a transmis un plan de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara („primul plan de restructurare”), care a fost discutat în cadrul unei reuniuni cu autoritățile române la 23 octombrie 2015. Obiectivul României era de a prelungi perioada de rambursare a împrumutului pentru salvare care a făcut obiectul deciziei privind ajutorul pentru salvare și de a acorda ajutoare de restructurare în favoarea CE Hunedoara în vederea finanțării costurilor incluse în planul de restructurare. Prin scrisoarea transmisă la 3 decembrie 2015, România și-a comunicat intenția de a furniza informații cu privire la ajutorul de restructurare în termen de patru săptămâni. În ziua următoare, Comisia a deschis cazul SA 43 785 (2015/PN) privind ajutorul de restructurare în beneficiul CE Hunedoara.

(4) La 8 ianuarie 2016, România a prezentat o notificare (prealabilă) a intenției sale de a acorda un ajutor de restructurare CE Hunedoara pe baza unui nou plan de restructurare, care a fost modificat în comparație cu planul transmis în octombrie 2015 (denumit în continuare „planul de restructurare modificat”) și a prezentat informații justificative suplimentare, completate ulterior la 11 ianuarie 2016. La 12 ianuarie 2016, a fost organizată o reuniune cu autoritățile române în ceea ce privește informațiile transmise.

(5) La 15 ianuarie 2016, România a fost informată că ar fi recomandabil să aducă modificări semnificative proiectului de ajutor pentru restructurare și planului de restructurare prezentate în notificarea (prealabilă) înainte de transmiterea unei notificări oficiale în vederea unei decizii a Comisiei de a nu ridica obiecții cu privire la ajutorul de restructurare (5). Ulterior, România nu a furnizat niciun nou plan de restructurare. În ianuarie 2016, CE Hunedoara a intrat într-o procedură oficială de insolvență în temeiul legislației române.

(6) Ulterior, România a apreciat că, deși CE Hunedoara va fi în cele din urmă lichidată, va fi necesar să se mențină temporar în exploatare unele dintre unitățile producătoare de energie electrică împreună cu câteva mine de cărbune și servicii conexe de preparare a cărbunelui care să fie sprijinite cu o compensație pentru costurile de producere a energiei. Pe baza acestor considerațiuni și noi planuri privind un posibil succesor al CE Hunedoara care să opereze o parte ale activelor CE Hunedoara, la solicitarea Comisiei, autoritățile române au transmis informații la datele de 12 mai 2016, cu ocazia unei videoconferințe la 18 mai 2016, la 9, 25 și 29 august 2016; cu ocazia unei reuniuni la data de 12 octombrie 2016; precum și la datele de 9 noiembrie 2016, 17 mai 2017 și 1 septembrie 2017. Informațiile furnizate la 17 mai 2017 au cuprins, în special, un calendar al lichidării definitive a CE Hunedoara.

(7) La 22 februarie 2012, Comisia a decis să nu ridice obiecții cu privire la ajutorul planificat în valoare de 1 169 de milioane RON (aproximativ 251,3 milioane EUR) pentru închiderea a trei dintre cele șapte mine de cărbune exploatate de Compania Națională a Huilei S.A. Petroșani. (6). În decizia sa („decizia privind primul ajutor acordat minelor de cărbune”), Comisia a constatat că ajutorul preconizat este compatibil cu piața internă în temeiul Deciziei 2010/787/UE a Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive („Decizia Consiliului privind ajutorul acordat minelor de cărbune”) (7).

(8) La 24 noiembrie 2016, pe baza unei notificări separate, Comisia a decis să nu ridice obiecții cu privire la ajutorul în valoare de 447,8 milioane RON (aproximativ 96,2 milioane EUR) prevăzut a fi acordat CE Hunedoara pentru închiderea a două dintre cele patru mine de cărbune care erau încă exploatate de CE Hunedoara și care nu au făcut obiectul deciziei privind primul ajutor acordat minelor de cărbune (8). În decizia sa („decizia privind al doilea ajutor acordat minelor de...

To continue reading

Request your trial

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT