Orientación del Banco Central Europeo, de 16 de septiembre de 2010, por la que se modifica la Orientación BCE/2000/7 sobre los instrumentos y procedimientos de la política monetaria del Eurosistema (BCE/2010/13)

SectionOrientación
Issuing OrganizationBanco Central Europeo

9.10.2010 SL Uradni list Evropske unije L 267/1

II

(Nezakonodajni akti)

SKLEPI

SKLEP EVROPSKE CENTRALNE BANKE

z dne 16. septembra 2010

o preverjanju pristnosti in primernosti eurobankovcev ter njihovem ponovnem dajanju v obtok

(ECB/2010/14)

(2010/597/EU)

SVET EVROPSKE CENTRALNE BANKE JE -

ob upostevanju Pogodbe o delovanju Evropske unije in zlasti člena 128(1) Pogodbe, ob upostevanju Statuta Evropskega sistema centralnih bank in Evropske centralne banke (v nadaljnjem besedilu: Statut ESCB) ter zlasti člena 16 Statuta ESCB, ob upostevanju naslednjega:

(1) Člen 128(1) Pogodbe in člen 16 Statuta ESCB določata, da ima Evropska centralna banka (ECB) izključno pravico odobriti izdajanje eurobankovcev v Uniji. Ta pravica vključuje pristojnost za sprejemanje ukrepov za varovanje integritete eurobankovcev kot plačilnega sredstva.

(2) Z namenom varovanja integritete eurobankovcev in omogočanja ustreznega odkrivanja ponaredkov je treba eurobankovce v obtoku ohranjati v dobrem stanju, da se zagotovi enostavno in zanesljivo preverjanje njihove pristnosti, zato je treba preverjati primernost eurobankovcev za uporabo v obtoku. Poleg tega je treba domnevno ponarejene eurobankovce hitro odkriti in jih predati pristojnim nacionalnim organom.

(3) Člen 6 Uredbe Sveta (ES) st. 1338/2001 z dne 28. junija 2001 o določitvi ukrepov, potrebnih za zasčito eura pred ponarejanjem,

(1) UL L 181, 4.7.2001, str. 6.

zadevne institucije, da iz obtoka umaknejo vse eurobankovce, ki so jih prejele in za katere vedo ali imajo zadostne razloge, domnevajo, da so ponarejeni.

(4) Da bi ECB vzpostavila usklajene standarde za ponovno dajanje eurobankovcev v obtok, je leta 2005 objavila okvir delovanja za recikliranje bankovcev, ki določa skupna pravila in postopke za preverjanje pristnosti in primernosti eurobankovcev

(2)

, vključno z operativnimi standardi za naprave za obdelavo bankovcev. Naknadno je ECB določila skupne postopke za testiranje naprav za obdelavo bankovcev v NCB.

(5) Uredba Sveta (ES) st. 1338/2001 je bila spremenjena

(3)

tako, da se je razsiril krog njenih naslovnikov, ti naslovniki pa morajo zdaj zagotavljati preverjanje pristnosti eurobankovcev, ki so jih prejeli in jih nameravajo dati ponovno v obtok, in odkrivanje ponaredkov. V tej zvezi Uredba (ES) st. 1338/2001 določa, da se v primeru eurobankovcev to preverjanje izvaja v skladu s postopki, ki jih določi ECB. Zato je primerno, da se ti postopki določijo v pravnem aktu.

(2) Recikliranje eurobankovcev: okvir delovanja za odkrivanje ponaredkov in razvrsčanje eurobankovcev v kreditnih institucijah in drugih profesionalnih uporabnikih gotovine glede na primernost bankovcev za uporabo v obtoku.

(3) Z Uredbo Sveta (ES) st. 44/2009 z dne 18. decembra 2008 o spremembi Uredbe (ES) st. 1338/2001 o določitvi ukrepov, potrebnih za zasčito eura pred ponarejanjem (UL L 17, 22.1.2009, str. 1).

(1)

je prvotno zavezoval kreditne in druge

L 267/2 SL Uradni list Evropske unije 9.10.2010

(6) Brez poseganja v pristojnost drzav članic za določitev sankcij za institucije iz člena 6(1) Uredbe Sveta (ES) st. 1338/2001, ki ne izpolnjujejo svojih obveznosti v skladu z navedenim členom, mora Eurosistem imeti moznost sprejeti ustrezne upravne ukrepe, s katerimi zagotovi, da se postopki, ki jih določi ECB, upostevajo, ter da se pravila in postopki iz tega sklepa ne zaobidejo, kar bi imelo za posledico nevarnost, da se ponarejeni in neprimerni bankovci ne odkrijejo ali se dajo ponovno v obtok -

SPREJEL NASLEDNJI SKLEP:

Člen 1

Področje uporabe

Ta sklep določa skupna pravila in postopke za preverjanje pristnosti in primernosti eurobankovcev ter njihovo ponovno dajanje v obtok v skladu s členom 6(1) Uredbe Sveta (ES) st. 1338/2001.

Člen 2

Opredelitev pojmov

V tem sklepu:

  1. "NCB" pomeni nacionalno centralno banko drzave članice, katere valuta je euro;

  2. "obdelovalci gotovine" pomenijo institucije in gospodarske subjekte iz člena 6(1) Uredbe (ES) st. 1338/2001;

  3. "ponovno dajanje v obtok" pomeni ravnanje obdelovalcev gotovine, s katerim neposredno ali posredno ponovno dajo v obtok eurobankovce, ki so jih prejeli bodisi od javnosti kot plačilo ali kot vlogo na bančni račun bodisi od drugega obdelovalca gotovine;

  4. "naprava za obdelavo bankovcev" pomeni napravo, ki jo upravljajo stranke, ali napravo, ki jo upravljajo zaposleni, kakor je opredeljeno v Prilogi I;

  5. "vrsta naprave za obdelavo bankovcev" pomeni napravo za obdelavo bankovcev, ki jo je mogoče ločiti od drugih naprav za obdelavo bankovcev, kakor je opisano v Prilogi I;

  6. "skupni postopki testiranja" pomenijo postopke testiranja, ki jih določi ECB in jih morajo NCB uporabiti, da bi testirale vrste naprav za obdelavo bankovcev;

  7. "usposobljeni zaposleni" pomenijo zaposlene pri obdelovalcih gotovine, ki: (a) poznajo različne javne zasčitne elemente eurobankovcev, ki jih določi in objavi Eurosistem, in so sposobni te elemente preverjati; ter (b) poznajo merila sortiranja, nasteta v Prilogi IIIb, in so sposobni preverjati eurobankovce v skladu s temi merili;

  8. "ponarejeni eurobankovci" pomenijo ponarejene eurobankovce, kakor so opredeljeni v členu 2(a) Uredbe (ES) st. 1338/2001;

  9. "avtomat za dvig gotovine" pomeni samopostrezno napravo, ki na podlagi uporabe bančne kartice ali drugih sredstev izda eurobankovce javnosti in bremeni bančni račun, na primer bankomat, ki izda gotovino. Kot avtomati za dvig gotovine stejejo tudi samopostrezne blagajne (self-checkout terminals - SCoT), s pomočjo katerih lahko javnost plača blago ali storitve z bančno kartico, gotovino ali drugimi plačilnimi instrumenti, in ki imajo funkcijo dviga gotovine;

  10. "pristojni nacionalni organi" pomenijo organe, kakor so opredeljeni v členu 2(b) Uredbe (ES) st. 1338/2001;

  11. "neprimerni eurobankovci" pomenijo eurobankovce, ki se na podlagi preverjanja primernosti iz člena 6 ocenijo kot neprimerni za ponovno dajanje v obtok;

  12. "kreditna institucija" pomeni kreditno institucijo, kakor je opredeljena v členu(4)(1)(a) Direktive 2006/48/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 14. junija 2006 o začetku opravljanja in opravljanju dejavnosti kreditnih institucij (preoblikovano)

    (4).

    Člen 3

    Splosna načela

  13. Obveznost obdelovalcev gotovine, da preverijo pristnost in primernost eurobankovcev, se izvaja v skladu s postopki, določenimi v tem sklepu.

  14. Če sta pri ponovnem dajanju istih eurobankovcev v obtok udelezena dva obdelovalca gotovine ali več, se obdelovalec gotovine, ki je odgovoren za preverjanje pristnosti in primernosti teh eurobankovcev, določi v skladu z nacionalnimi predpisi ali, kadar taksnih predpisov ni, v pogodbenih dogovorih med zadevnimi obdelovalci gotovine.

  15. Preverjanje pristnosti in primernosti se izvede bodisi z vrsto naprave za obdelavo bankovcev, ki je bila uspesno testirana v NCB, bodisi ročno s strani usposobljenega zaposlenega.

  16. Eurobankovci se lahko prek naprav, ki jih upravljajo stranke, ali prek avtomatov za dvig gotovine ponovno dajo v obtok samo, če sta bili njihova pristnost in primernost preverjeni z vrsto naprave za obdelavo bankovcev, ki je bila uspesno testirana v NCB, in so bili razvrsčeni kot pristni in primerni. Vendar pa se ta zahteva ne uporablja za eurobankovce, ki jih je obdelovalcu gotovine neposredno dostavila NCB ali drug obdelovalec gotovine, ki je pristnost in primernost eurobankovcev ze preveril na ta način.

  17. Obdelovalci gotovine lahko naprave, ki jih upravljajo zaposleni, kadar se uporabljajo za preverjanje pristnosti in primernosti, in naprave, ki jih upravljajo stranke, dajo v obratovanje samo, če so bile uspesno testirane v NCB in so navedene na spletni strani ECB, kakor je določeno v členu 9(2). Naprave je treba uporabiti s standardnimi tovarniskimi nastavitvami, vključno z vsemi njihovimi posodobitvami, ki so bile uspesno testirane, razen če se NCB in obdelovalec gotovine dogovorita o strozjih nastavitvah.

    (4) UL L 177, 30.6.2006, str. 1.

    9.10.2010 SL Uradni list Evropske unije L 267/3

  18. Eurobankovci, katerih pristnost in primernost so preverili usposobljeni zaposleni, ne pa vrsta naprave za obdelavo bankovcev, ki je bila uspesno testirana v NCB, in so bili razvrsčeni kot pristni in primerni, se lahko ponovno dajo v obtok samo prek okenca.

  19. Ta sklep se ne uporablja za preverjanje pristnosti in primernosti eurobankovcev, ki ga izvajajo NCB.

    Člen 4

    Razvrsčanje eurobankovcev in ravnanje z njimi z napravami za obdelavo bankovcev

  20. Razvrsčanje eurobankovcev, ki se preverijo z napravo, ki jo upravljajo stranke, in ravnanje z njimi se izvaja v skladu s Prilogo IIa.

  21. Razvrsčanje eurobankovcev, ki se preverijo z napravo, ki jo upravljajo zaposleni, in ravnanje z njimi se izvaja v skladu s Prilogo IIb.

    Člen 5

    Odkrivanje ponarejenih eurobankovcev

    Bankovce, katerih pristnost na podlagi razvrsčanja, opravljenega v skladu s Prilogo IIa ali IIb, ali na podlagi ročnega preverjanja pristnosti, ki ga je opravil usposobljen zaposleni, ni bila potrjena, morajo obdelovalci gotovine nemudoma predati pristojnim nacionalnim organom v skladu z nacionalnimi predpisi, v vsakem primeru pa najkasneje v 20 delovnih dneh.

    Člen 6

    Odkrivanje neprimernih eurobankovcev

  22. Preverjanje primernosti se izvaja v skladu z minimalnimi standardi, določenimi v prilogah IIIa in IIIb.

  23. NCB lahko, potem ko obvesti ECB, določi strozje standarde za enega ali več apoenov eurobankovcev, če je to upravičeno, na primer zaradi poslabsanja kakovosti eurobankovcev, ki so v obtoku v njeni drzavi članici.

  24. Neprimerni eurobankovci se predajo NCB ob upostevanju nacionalnih predpisov.

    Člen 7

    Izjeme

  25. NCB lahko oddaljenim podruznicam kreditnih institucij z majhnim obsegom gotovinskih poslov dovolijo, da usposobljeni zaposleni izvajajo ročno preverjanje primernosti eurobankovcev, ki so namenjeni za ponovno dajanje v obtok prek naprav, ki jih upravljajo stranke, ali prek avtomatov za dvig gotovine, pod pogojem, da se testiranje pristnosti izvede z vrsto naprave za obdelavo bankovcev, ki je bila uspesno testirana v NCB. Za pridobitev tega dovoljenja morajo kreditne institucije predloziti...

To continue reading

Request your trial

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT