Ayuda estatal — Rumanía — Ayuda estatal C 36/09 (ex NN 56/09) — Garantía al amparo del Marco Temporal en favor de Oltchim — Invitación a presentar observaciones en aplicación del artículo 88, apartado 2, del Tratado CE (1)

SectionDictámenes
Issuing OrganizationComisión Europea

ES Diario Oficial de la Unión Europea C 19/31

PROCEDIMIENTOS RELATIVOS A LA APLICACIÓN DE LA POLÍTICA DE COMPETENCIA

COMISIÓN EUROPEA

AYUDA ESTATAL - RUMANÍA

Ayuda estatal C 36/09 (ex NN 56/09) - Garantía al amparo del Marco Temporal en favor de Oltchim

Invitación a presentar observaciones en aplicación del artículo 88, apartado 2, del Tratado CE

(Texto pertinente a efectos del EEE)

(2010/C 19/10)

Por carta de 19 de noviembre de 2009, reproducida en la versión lingüística auténtica en las páginas siguientes al presente resumen, la Comisión notificó a Rumanía su decisión de incoar el procedimiento previsto en el artículo 88, apartado 2, del Tratado CE en relación con la medida antes citada.

Los interesados podrán presentar sus observaciones sobre la medida respecto de la cual la Comisión ha incoado el procedimiento en un plazo de un mes a partir de la fecha de publicación del presente resumen y de la carta siguiente, enviándolas a:

Comisión Europea

Dirección General de Competencia Registro de Ayudas Estatales Despacho: J70, 3/225 1049 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIЁ

Fax + 32 22961242

Dichas observaciones serán comunicadas a Rumanía. Los interesados que presenten observaciones podrán solicitar por escrito, exponiendo los motivos de su solicitud, que su identidad sea tratada de forma confidencial.

TEXTO DEL RESUMEN

  1. PROCEDIMIENTO

    1. El 29 de julio de 2009, tras el anuncio público de una garantía al amparo del Marco Temporal prevista en beneficio del fabricante de productos químicos Oltchim, un accionista minoritario de la empresa presentó una denuncia ante la Comisión cuestionando la conformidad de la garantía con los criterios establecidos en el Marco Temporal. El 7 de agosto de 2009, la Comisión transmitió esta denuncia a Rumanía, que contestó el 4 de septiembre de 2009.

  2. DESCRIPCIÓN

    garantía en cuestión será concedida por EximBank de conformidad con el régimen rumano del Marco Temporal para cubrir un préstamo comercial de 62 millones de EUR destinados a la compra de Arpechim, proveedor de la em

  3. EVALUACIÓN

    1. Rumanía decidió conceder la garantía de conformidad con un régimen de ayudas al amparo del Marco Temporal aprobado por la Comisión. El régimen excluye explícitamente, con arreglo a las disposiciones pertinentes del Marco Temporal, las empresas que estaban en crisis el 1 de julio de 2008, tal como se establece en el punto 4.3.2.i) del dicho Marco. Por otra parte, también hace referencia al criterio de los costes salariales de conformidad con el punto 4.3.2.d).

    2. En la fase actual, la Comisión tiene dudas de que la garantía prevista de EximBank cumpla las condiciones que se desprenden de los puntos 4.3.2.i) y d) del Marco Temporal. En particular:

    - Por lo que respecta a la posibilidad de que la empresa obtenga apoyo del Estado con arreglo al punto 4.3.2.i) del Marco Temporal, la Comisión no considera suficientes las pruebas presentadas hasta ahora por Rumanía para probar que Oltchim no era una empresa en crisis el 1 de julio de 2008.

    ES Diario Oficial de la Unión Europea 26.1.2010

    - En segundo lugar, no está claro que la garantía prevista de EximBank cumpla lo establecido en el punto 4.3.2.d) del Marco Temporal, que establece que la cantidad máxima del préstamo (en el presente caso 62 millones de EUR) no debe exceder el coste salarial anual total del beneficiario para 2008.

  4. CONCLUSIÓN

    A la vista de las consideraciones expuestas, la Comisión ha decidido incoar el procedimiento de investigación formal previsto en el artículo 88, apartado 2, del Tratado CE en relación con las medidas descritas.

    TEXTO DE LA CARTA

    ște să informeze România că, după examinarea țiilor furnizate de autoritățile statului dumneavoastră privire la măsura susmenționată, a decis să inițieze procedura de investigare prevăzută la articolul 88 alineatul (2) din Tratatul CE.

  5. PROCEDURA

    (1) La data de 5 iunie 2009, România a notificat în prealabil în temeiul punctului 4.3. din Cadrul comunitar temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finanțare în contextul actualei crize financiare și economice ( 1

    ) (denumit în continuare «CT») o garanție de stat în favoarea societății Oltchim SA Râmnicu Vâlcea (denumită în continuare «Oltchim» sau «societatea») pentru garantarea unui împrumut comercial în valoare de 62 de milioane EUR în vederea achizi ționării și reabilitării furnizorului de etilenă al societății, Arpechim Pitești (denumit în continuare «Arpechim»).

    La data de 11 iunie 2009 a avut loc o întâlnire a reprezentanților DG Concurență cu autoritățile române și reprezentanții societății Oltchim, pentru discutarea acestei notificări prealabile.

    (3) La data de 29 iulie 2009, în urma publicării unui pachet de măsuri de sprijin de stat avute în vedere pentru Oltchim, PCC SE (denumită în continuare PCC), o societate germană cu sediul la Duisburg, care deține un pachet minoritar de acțiuni în cadrul Oltchim, a depus o plângere ( 2 ) prin care pune la îndoială eligibilitatea garanției acordate în baza CT, în temeiul criteriilor stabilite în CT.

    (4) Comisia a transmis plângerea în cauză României la data de 7 august 2009, care a răspuns la 4 septembrie 2009.

  6. CONTEXTUL CAZULUI

    II.1. Societatea

    (5) Oltchim este una dintre cele mai mari societăți petrochimice din România și din Europa de Sud-Est, producând 78 de sortimente pentru 40 de produse chimice de bază. Societatea vinde aproximativ 80 % din producția sa în Europa și în afara acesteia.

    (6) Producția de PVC (un material cu multiple aplicații în domeniul construcțiilor și în cel al producției de mașini grele) reprezintă aproximativ 32 % din activitatea societății. Potrivit declarațiilor societății Oltchim, cota sa de piață la nivelul Uniunii Europene pentru producția de PVC este de 2,1 %. O parte importantă a producției de PVC realizate în cadrul societății Oltchim este exportată în afara Uniunii Europene. Alte produse principale ale societății sunt: soda caustică, DOF și poliolii polieteri.

    (7) În iulie 2009, societatea avea aproximativ 3 600 de angajați ( 3 ). Oltchim este singurul angajator industrial din Râmnicu Vâlcea [un oraș cu o populație de aproximativ 110 000 de locuitori, centrul administrativ al unei zone din sud-vestul României cu statut de regiune asistată în temeiul articolului 87 alineatul (3) litera (a) din Tratatul CE].

    (8) Societatea și-a început activitatea în 1966, a fost reorganizată în 1990, iar începând cu 1997 a fost cotată la Bursa de Valori din București. Statul român (în prezent prin Ministerul Economiei) deține un pachet majoritar de 54,8 % în cadrul societății. Principalul acționar minoritar este PCC, o societate holding germană (care deține, de asemenea, Rokita SA, un concurent polonez al societății Oltchim), cu un pachet de aproximativ 12,2 %. Celelalte acțiuni ale societății sunt deținute de SIF Oltenia (6,5 %), Sorin Apostol (2,5 %), Leo Overseas Ltd (1,7 %) și diverși alți mici acționari.

    (9) În 2003, datoria publică în valoare de 303 milioane RON a fost convertită în acțiuni ( 4

    ), iar pachetul de acțiuni deținut de stat în cadrul Oltchim a fost majorat de la 53,26 % la 95,73 %. În noiembrie 2005, un tribunal

    JO C 83, 7.4.2009, p. 1. a depus o primă plângere în aprilie 2008, cu privire la o

    conversie proiectată a creanței în acțiuni în valoare de 135 de milioane EUR, susținând că ar implica un ajutor de stat incompatibil. A se vedea, de asemenea, Decizia Comisiei din 15 septembrie în cazul C 28/2009.

    ( 3 ) Conform informațiilor oferite de sindicatul societății. La data de

    18 iunie 2009, Consiliul de administrație al Oltchim a decis să trimită în «șomaj tehnic» temporar aproximativ 1 400 de angajați. Din septembrie 2009, societatea va disponibiliza încă 500 de angajați, reducând astfel definitiv numărul total de angajați la 3 100 (a se vedea articolul de presă în limba română la http:// www.ziaruldevalcea.ro/index.php?ind=news&op=news_show_single& ide=7193 a se vedea, de asemenea, raportul publicat pe site-ul web al societății, la adresa http://www.oltchim.ro/uploaded/ RCsomajtehnic.pdf). Potrivit altor articole de presă din România, societatea intenționează să angajeze până la sfârșitul anului 2009 600 de persoane, ca urmare a achiziționării și reînceperii activității furnizorului Arpechim. ( 4 ) Datoria era față de agenția română de privatizare AVAS (la acea vreme «AVAB», «Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare», care a fuzionat cu agenția de privatizare «APAPS», «Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Participațiunilor Statului» în mai 2004 și a fost redenumită). Toate plățile ulterioare efectuate de Ministerul Finanțelor Publice, în numele a ceea ce s-a numit inițial garanții de stat, au devenit datorii față de AVAS.

    ES Diario Oficial de la Unión Europea C 19/33

    comercial din Vâlcea a anulat decizia Adunării generale a societății Oltchim cu privire la conversie ( 1 ). În iunie 2006 guvernul României a emis o ordonanță de urgență ( 2 ) autorizând reprezentanții statului din Adunarea generală a societății Oltchim să voteze în favoarea renunțării la calea de atac împotriva hotărârii judecătorești care anula prima conversie și să ia măsurile necesare pentru revocarea conversiei. Hotărârea judecătorească de anulare a conversiei a devenit definitivă în august 2006. Diminuarea efectivă a capitalului social a avut loc în noiembrie 2007 ( 3

    ).

    II.2. Situația actuală a societății Oltchim și planul de afaceri al acesteia

    autorităților române, problemele cu care se confruntă în prezent societatea sunt: (i) oprirea furnizării principalelor materii prime de la principalul furnizor, Arpechim; (ii) impactul negativ asupra valorii nete a activelor societății, determinat de reapariția unei datorii semnificative în urma revocării, în 2007, a conversiei creanței în acțiuni din 2003; (iii) subcapitalizarea societății (care s-ar datora, de asemenea, revocării conversiei); și, în fine (iv) efectele crizei financiare globale.

    ția generală a societății Oltchim s-a deteriorat în ultimii ani. La sfârșitul anului...

To continue reading

Request your trial

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT